Never Give Up: Jack Ma in His Own Words - Edisi Bahasa Melayu

Never Give Up: Jack Ma in His Own Words - Edisi Bahasa Melayu

Jack Ma adalah pengasas syarikat jualan online Alibaba. Pada tahun 2014 syarikatnya mencatat rekod sebagai tawaran saham awam yang terbesar di dunia. 

Jack Ma telah menetapkan matlamat untuk mewujudkan 10 juta perniagaan yang menguntungkan dan 100 juta pekerjaan dalam tempoh 20 tahun akan datang. 

Beliau menjadi fokus utama ketika Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland pada bulan Januari lalu, apabila beliau memberitahu CNBC yang Amerika tidak boleh menyalahkan orang lain kecuali diri sendiri untuk isu-isu ekonomi.

Selepas tamat pengajian, Jack Ma memohon 30 pekerjaan yang berbeza tetapi kesemuanya ditolak mentah-mentah.

 

"Saya pergi untuk kerja dengan pihak polis, mereka berkata, "Kamu tidak layak.”
 
"Saya juga pergi ke KFC apabila ia datang ke bandar saya. Dua puluh empat orang pergi untuk kerja. Dua puluh tiga telah diterima, hanya saya yang ditendang."
 
"Saya juga memohon 10 kali untuk melanjutkan pengajian di Harvard Business School, tetap juga ditolak."
 


Jack Ma dilahirkan dari keluarga miskin di daerah Hangzhou, kawasan Zhejiang, China. Ketika beliau berumur 12 tahun, Jack Ma sudah tertarik untuk belajar bahasa Inggris. Beliau bekerja sebagai pemandu pelancong di sebuah hotel di Danau Hangzhou, sekitar 160 kilometer dari Shanghai. Dari situ, pemikirannya lebih terbuka dibandingkan teman-teman seumurnya.

Sejak Alibaba.com memecah tembok e-dagang dunia sekitar 2014, nama pengasasnya, Jack Ma menjadi sebutan. Pada tahun 2014 sahaja, jumlah transaksi atas talian Alibaba mencapai jumlah USD 248 bilion, lebih daripada jumlah yang diperolehi oleh Amazon dan Ebay.

Kisah perjalanan Jack Ma membina jenama Alibaba sehingga bergelar gergasi Asia sememangnya memberi inspirasi. 

Buku Never Give Up: Jack Ma in His Own Words Edisi Bahasa Melayu ini menghimpunkan kata-kata dan pandangan beliau dalam setiap aspek kehidupan yang akhirnya memberi kesan dalam setiap kejayaan yang diraih.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

Captcha
  • Views: 4601
  • Brand: Education
  • Product Code: Pendidikan
  • Availability: In Stock
15 Product(s) Sold
  • RM25.00